Új eredmény a hazai pacemaker terápiában

Kardiológia 2014.  január  23.
Magyarországon elsőként ültettünk be klinikánkon feltölthető, szívizomerősítő pacemakert.

Magyarországon először kapott olyan pacemakert egy beteg, mely külső akkumulátorról tölthető. A feltölthetőségre azért volt szükség, mert a különleges szíverősítő pacemaker energiaigénye mintegy százszorosa a hagyományos készülékeknek. Míg az eddigi szívritmus-szabályozók elemei 8-10 évente lemerülnek és cseréjükkor a beteget műteni kell, ennél a pacemakernél nincs szükség ilyen visszatérő beavatkozásra. Ez az új generációs pacemaker emellett egy új, a szívizmot erősítő elektromos ingerlést alkalmaz.


A műtétet egy 57 éves szívelégtelenségben szenvedő férfin végeztük el. A beteg állapota a gyógyszeres kezelés ellenére sem javult, betegsége mindennapi tevékenységében már jelentősen korlátozta. A műtét, melyet dr. Merkely Béla kardiológus professzor, klinikánk igazgatója végzett, jól sikerült. A férfit 5 nap múlva, javuló állapotban hazaengedtük.

A műtét kapcsán egy jobb pitvari és két jobb kamrai elektródát ültettünk be a beteg szívébe, és egy gyufásdoboz nagyságú feltölthető pacemakert a mellkas bőre alá. Mivel a pacemaker új elven működik – nagy energiájú impulzus-sorozatot ad le a szívciklushoz időzítve -, a hagyományos telepek nem bírnák elegendő energiával ellátni a feladatot. Ezért a készülék a beteg bőrén keresztül indukciós módszerrel tölthető fel. A töltő használata egyszerű, betegbarát, egyetlen gombbal aktiválható. A készüléket 2 hetente, 30 percen keresztül kell tölteni, melyet a beteg bárhol megtehet, így ez a pacemaker elemkimerülés miatt soha nem szorul cserére. A hagyományos pacemakeres betegeket, ha az elemek lemerülnek, újra és újra meg kell műteni (átlagosan 8-10 évente). Ennél az új fejlesztésű, feltölthető készüléknél ez elkerülhető.

 

Az új generációs pacemakert (Cardiac Contractility Modulator) a világon eddig csak 6 országban (Németországban, az Egyesült Államokban, Olaszországban, Svájcban, Ausztriában és Csehországban) alkalmazták a szívelégtelenség kezelésében. Lényege, hogy új módszerrel dolgozik: erősíti a szív izomzatát, vagyis olyan impulzusokat ad le, melyek különlegesen ingerlik a szívizomsejtet, javítják a szívizomfunkciót, mindemellett a sejtek oxigénigényét nem növelik. Az eddig elvégzett klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a betegek maximális oxigén-felvétele és terhelhetősége nő, életminőségük jelentősen javul. Erre immár a magyar betegeknek is lehetőségük lesz. A készülék elterjedése jelentős előrelépést jelenthet hazánkban is a nagyszámú szívelégtelen beteg terápiájában, csökkentheti a végállapotú szívelégtelenség kialakulását, amelyet már csak szívátültetéssel vagy műszívvel lehet kezelni. A készülék ára 4,5 millió forint, az OEP a beültetést támogatja.

A beültetésről beszámoltak a tv2 és az RTLklub hírműsorai is.