Tudományos diákköri hallgatónk elismerése

2014.  március  24.
Kolossváry Márton a Kuffler Alapítvány díjazottjai között.

Hat aktív kutatómunkát végző és kimagasló teljesítményt nyújtó egyetemi hallgató kapott támogatást a Stephen W. Kuffler Kutatási Alapítványtól, melyet Dr. Somogyi Péter világhírű agykutató, az Oxfordi Egyetem professzora, a Semmelweis Budapest Award 2012. évi díjazottja alapított. Dr. Somogyi Péter a Semmelweis Egyetem legrangosabb tudományos díjának átvételekor jelentette be, hogy az azzal járó 10 ezer eurót e kutatási alapítvány létrehozására szánja.

Az alapítvány Magyar Tudományos Akadémián rendezett első ösztöndíjátadó ünnepségén Dr. Nusser Zoltán kuratóriumi elnök, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének kutatóprofesszora hangsúlyozta: az alapítvány célja tehetséges, fiatal, az élettudományok területén tevékenykedő kutatók munkájának támogatása.

Stephen W. Kuffler, vagyis Kuffler Vilmos 1913-ban született Táp községben, középiskolai tanulmányait Magyarországon, majd az orvosi egyetemet Bécsben végezte. 1938-ban Ausztráliába emigrált, ahol Sir John Carew Eccles Nobel-díjas neurobiológus laboratóriumában kezdett neurobiológiával foglalkozni, első kísérleteit pedig egy másik későbbi Nobel-díjas, Bernard Katzcal végezte. A háború után az USA-ba ment, ő alapította meg a Harvard Egyetemen a világ első neurobiológiai intézetét.

Zseniális elme volt, a neurobiológia számos területén tett alapvető felismeréseket – fogalmazott Dr. Nusser Zoltán, hangsúlyozva, hogy Kuffler professzor 1980-ban bekövetkezett halálát követően alig egy évvel két beosztott kutatójának, David H. Hubelnek és Torsten N. Wieselnek munkásságát Nobel-díjjal jutalmazták. 2000-ben pedig egy másik korábbi munkatársa, Eric Kandel orvosi Nobel-díjat vehetett át. Dr. Somogyi Péter felkérésére mindhárom Nobel-díjas egykori tanítvány elvállalta a társalapítói szerepet az alapítványban – mondta Dr. Nusser Zoltán. A társalapítók között további tanítványok mellett Dr. Vizi E. Szilveszter az MTA korábbi elnöke is szerepel. Az alapítvány kuratóriumának tagjai a Semmelweis Egyetem részéről Dr. Hunyady László dékán, a Semmelweis Egyetem Élettani Intézetének igazgatója és Dr. Merkely Béla, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója.

A Stephen W. Kuffler Kutatási Alapítvány idei hat díjazottjának egyike Kolossváry Márton, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának IV. évfolyamos hallgatója, aki a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, Dr. Maurovich-Horvat Pál MTA-SE “Lendület” Kardiovaszkuláris Képalkotó Kutatócsoportjában végez tudományos diákköri munkát. Kutatásainak fő témája a szívinfarktust okozó nagy kockázatú koszorúér plakkok és azok kialakulását befolyásoló tényezők vizsgálata. Összefüggéseket keres a koszorúérhálózat topológiai tulajdonságai, valamint a koszorúerek plakkterheltsége és a betegek kardiovaszkuláris rizikója között.

Emellett Dr. Kozák Lajos Rudolf témavezetésével, a Dr. Rudas Gábor vezette SE-MR Kutatóközpont tudományos munkájában is részt vesz, ahol oxigén hiányos újszülöttek korai diffúziós MR-képalkotással készült felvételeinek elemzését végzi. A fiatal kutató oxigénhiányos újszülöttek agyi károsodásának mértékét megállapító diagnosztikai eljárás fejlesztésén dolgozik. Vizsgálatainak célja olyan képi eltérések, paraméterek meghatározása, amelyek pontosan jelezhetik a klinikusok számára a károsodás mértékét, típusát, annak érdekében, hogy az újszülöttek személyre szabottan kaphassák meg a további neuroprotektív terápiát. Kolossváry Márton elmondta, a késői szövődményeket lehetne megelőzni azzal, ha a módszer segítségével kimutatható lenne, hogy mely újszülötteknek van szükségük terápiára. Emlékeztetett arra: az oxigénhiányos újszülötteknél jelenleg a hűtés az egyetlen bizonyítottan hatásos módszer, de húsz százalékuk így is meghal és ugyanennyien szenvednek maradandó károsodást.

A fiatal kutató több hazai illetve nemzetközi díj mellett elnyerte az Országos TDK konferencia első díját, a Gröningeni nemzetközi diák konferencia első helyezését, illetve az Európai Radiológiai Kongresszus Rising Stars szekciójának díját.Miután az ünnepségen mind a hat díjazott rövid előadást tartott, Dr. Nusser Zoltán kiemelte: nagyon nagy öröm látni, hogy fiatal tehetségek az élettudományok ilyen sok területén területén jelen vannak. A kuratórium számára nagy élmény, hogy hozzá tudunk járulni a fiatalok kutatói pályán tartásához – tette hozzá.

A támogatásra egyébként összesen 133 fiatal kutató hallgató pályázott négy ország tizennégy egyeteméről. Az alapító és a társalapítók donációja mellett számos intézmény és magánszemély is hozzájárult, ahhoz, hogy múlt októberben az alapítvány el tudta kezdeni működését. A támogatók között van Patai Mihály, Lantos Csaba és Várkonyi Attila üzletemberek.


A díjazottak:

  • Batki Júlia, vegyész MSc hallgató, ELTE
  • Gógl Gergő Zsolt, vegyész MSc hallgató, ELTE
  • Kolossváry Márton, orvostanhallgató, SE ÁOK
  • Nyerges Ákos, biológus MSc hallgató, SZTE
  • Oláh Viktor János, orvosi biotechnológia MSc hallgató, PPKE
  • Varga Torda, biológus MSc hallgató, ELTE


Dobozi Pálma
Tóth-Szabó Szilvia

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Forrás: www.semmelweis.hu