Szent István-díjat kapott Klinikánk Szívtranszplantációs Munkacsoportja

2018.  szeptember  17.
A díjat Dr. Merkely Béla rektor, Klinikánk igazgatója, valamint Dr. Szabolcs Zoltán, a munkacsoport vezetője vették át.

 

A Szent István-emlékérmet Dolgos László, a 25 éve létrehozott Szív a Szívért Alapítvány vezetője vette át Süli Jánostól, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli minisztertől. A kitüntetéssel az alapítvány létrehozását, a szívátültetettek összefogását ismerték el.

A Szent István-díj átadása előtt az elismerést odaítélő alapítvány elnöke, Jankovics Marcell ismertette, hogy tavaly ünnepelték az első magyarországi szívátültetés 25. évfordulóját és azóta közel 500 ember kapott új szívet.

Az elismerést 2002 óta ítéli oda a Szent István-díj Alapítvány kuratóriuma. A díj civil kezdeményezés alapján jött létre, megalapítója Bihari Antal, az Esztergomi Körzeti Televízió tulajdonosa és vezetője. Olyanok kaphatják meg, akiknek tevékenysége az összmagyarság tekintetében is kiemelkedő. 

A 2018-ban tizenhatodik alkalommal átadott Szent István-díjat jelképező szobor Melocco Miklós alkotása, ami az első magyar királyt ábrázolja, amint a keresztet mindkét kezével magasba emeli nemzete előtt. A díjazottakat minden évben közvélemény-kutatás és internetes szavazás után választja ki az alapítvány kuratóriuma.

forrás: facebook, Magyar Idők, m1 Híradó (17:35-től)