Ősztől újra játszhat a 11-szer újraélesztett 17 éves focista

2018.  július  31.
Újra a csapattársaival együtt edzhetett Duhaj Ádám.

 

Hat hónappal az után, hogy a 17 esztendős Duhaj Ádám egy felkészülési mérkőzés vége előtt összeesett, és az élete egy hajszálon múlott, a dabasi focista hétfőn délután újra a csapattársaival együtt edzhetett, ráadásul még egy jó hírt is kapott a pályán Dr. Merkely Béla professzortól, a Semmelweis Egyetem rektorától, a városmajori klinika igazgatójától.

 

Megnyugtató eredmények

"Munkatársaimmal nemcsak azért jöttünk el Ádám edzésére, hogy az edzőivel és a csapattársaival, valamint Kőszegi Zoltán polgármester úrral együtt örvendezzünk a visszatérésének, hanem azzal a céllal is, hogy mobil eszközeinkkel méréseket végezzünk el rajta." – nyilatkozta Merkely professzor az SzPress Hírszolgálat Dabasra ellátogató munkatársának. – "Miután a szív MR- és a szív CT vizsgálatok teljes mértékben megnyugtató eredményt mutattak, örömmel közölhettem a fiúval, hogy a terhelést fokozatosan emelve folytathatja az edzéseket. Mostantól már abban is reménykedhet, hogy az őszi mérkőzéseken újra a csapata rendelkezésére állhat. Addig is folyamatosan rajta tartjuk a szemünket, a pályán elvégzett mérések, valamint a klinikai terheléses vizsgálatok erősíthetik meg az optimizmusunkat."

 

Duhaj Ádám és Merkely professzor (középen), edzője, Farkas Krisztián, valamint Kőszegi Zoltán dabasi polgármester társaságában

 

A sportban jártas és amatőrként maga is sportoló orvosprofesszor – aki tavaly a budapesti FINA vizes világbajnokság orvosegészségügyi csapatát vezette – emlékeztetett arra, hogy Ádámot a januári szívrohama után 11 alkalommal élesztették újra, a klinikai halál állapotából viszont véglegesen a városmajori klinikán hozták vissza. Életmentő műtétet hajtottak végre rajta, ekkor derült fény arra, hogy vele született koszorúér rendellenesség miatt volt többször is rosszul, ez volt a súlyos szívroham kiváltó oka.

 

„Minden jel arra mutat, hogy hamarosan magam adhatom meg Ádámnak a sportorvosi engedélyt" – folytatta a neves szívgyógyász. – "Azt tanácsoltam a velünk együttműködő dabasi edzőknek, hogy aerob, azaz kezdetben alacsonyabb intenzitású és kevésbé megerőltető gyakorlatokkal hozzák fel az állóképességét, aztán következhet az anaerob terhelés, amikor a tempó fokozódik, egészen az oxigénhiányos teljesítésig." – hangsúlyozta a professzor.

 

Nem ront ajtóstul a házba

A "gyógyult beteg", azaz Duhaj Ádám mindehhez annyit fűzött hozzá, hogy már régen nem szúr a szíve, újra élvezi a mozgás örömét, de tudja, hogy nem ronthat ajtóstul a házba. Fokozatosan növeli a napi futóadagját, egyelőre nem próbál versenyre kelni a csapattársaival, de bízik abban, hogy rövidesen állhatja a versenyt velük.

„Köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki az életemért harcolt, azoknak, akik meggyógyítottak, a csapattársaimnak és az edzőimnek, akik a bajban szorítottak nekem, nem utolsó sorban pedig a szüleimnek, akikre alaposan ráijesztettem, de most már újra nyugodt az életük.”

– mondta a visszatérésre készülő 17 éves focista.

 

forrás: origo.hu

 

E témáról Dr. Merkely Béla a tv2 Mokka című műsorában is beszélgetett a műsorvezetőkkel: