Orvos Labdarúgó Világbajnokság: második lett a magyar csapat

2016.  augusztus  16.
Dr. Benke Kálmán, Klinikánk PhD-hallgatója is tagja a magyar orvosválogatottnak, ami ezüstérmet nyert a Los Angeles-i Orvos Labdarúgó Világbajnokságon.

 

A magyar orvosválogatottban az ország számos pontjáról képviseltetik magukat, így pécsi, mohácsi, szombathelyi, nyékládházai, oroszlányi, kaposvári, hatvani, debreceni, szentesi, szegedi és budapesti orvosok, fogorvosok és állatorvosok is tagjai. Két játékos ezen kívül Németországból utazik rendszeresen haza, hogy részt vehessen a felkészülésben.

A csapat 1990-ben alakult, akkor még Háziorvos Válogatott néven, majd 1991-ben nevezték át Magyar Labdarúgó Orvosválogatottá, miután más szakmák képviselőivel is kiegészült.

Az idei Orvos Labdarúgó Világbajnokság több kontinens 18 országának részvételével zajlott, mások mellett az Egyesült Államokból, Litvániából, Dél-Koreából, Ausztráliából, Spanyolországból, Mexikóból, Svédországból, Kolumbiából és Venezuelából is érkeztek csapatok. A megmérettetésen csak végzett orvosok vehetnek részt, akik betöltötték a 25. életévüket, de minden csapatban kötelező két 35 és két 40 év feletti játékost is szerepeltetni. A verseny tisztaságát minden alkalommal a mérkőzéseket követő orvosi tesztekkel ellenőrzik. 

A válogatott eddig 23 alkalommal vett részt Európa, vagy Világbajnokságon, és öt világbajnoki címmel büszkélkedhet.

Dr. Benke Kálmán a Budapest XVII. kerület Önkormányzatának lapjában számolt be élményeiről:

Az idei, Barcelonában megrendezett tornán huszonkét ország részvételével zajlott a verseny, ahol remek játékkal, bronzérmet szerzett a magyar orvosok csapata. A világverseny előtt igyekeztünk minél több fiatal orvos kollégát megnyerni a válogatott számára, illetve rendszeres felkészüléssel készültünk a barcelonai tornára. Idősebb kollégáink, a 45 év felettiek a Senior kupán bronzérmet szereztek, amely szintén tiszteletre méltó teljesítmény. Az Orvosok Labdarúgó Világbajnokságát minden évben más-más országban rendezik meg. Az idén Barcelona, három éve pedig hazánk adott otthont a világbajnoki tornának, jövőre az ausztriai Leogangban rendezik meg a szakmai kongresszussal egybekötött rangos eseményt. Hét nap alatt hat meccset játszottunk, és a mérkőzéseket rendkívül nehezítette, hogy az esetek többségében tűző napsütésben, 35 C-ban kellett játszanunk. Az első meccset Fehéroroszországgal vívtuk meg, amit 2–1 arányban – az utolsó pillanatban szerzett, fejes góllal – nyertünk meg. A második mérkőzést Ukrajnával játszottuk, amely kínkeserves küzdelem ellenére 0–0- ra végződött. A harmadik meccs a továbbjutás kiharcolásáért folyt az újonc Dániával szemben, a magyar csapat 3–0-s győzelemmel került a legjobb 8 közé. A négy közé jutásért a házigazda spanyol csapattal játszottunk, ahol bravúros gólokkal 2-1- re ejtettük ki a katalán együttest. A döntőbe jutásért a svéd válogatottal játszottunk, azonban a sok kihagyott helyzet megbosszulta magát, és 2-1 arányban alulmaradtunk. A bronzmérkőzést Ausztráliával játszotta csapatunk, azonban az erőfölényünk ellenére a győztes gólt csak 2 perccel a vége előtt sikerült begyötörni, elkerülve ezzel a tizenegyes párbajt.

A magyar orvosi focicsapat sikeréről beszámolt a TV2 Mokka című reggeli magazinműsora is: 

 

forrás: semmelweis.huHírhozó