Oklevelet kaptak a FINA vizes világbajnokság egészségügyi csapatának tagjai

2017.  december  01.
Dr. Merkely Béla, a vizes vb orvos-egészségügyi stábjának vezetője ismertette a nyári sporteseményen elvégzett munkát.

 

Az Elméleti Orvostudományi Központban rendezett záróünnepségen a 2017-es FINA vizes világbajnokság egészségügyi csapatának tagjai, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetősége, valamint sportolók jelenlétében ismertette Dr. Merkely Béla, Klinikánk igazgatója a nyári sporteseményen elvégzett munkát. A rendezvényen okleveleket osztottak ki az egészségügyi csapat valamennyi tagjának.

Dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes és Kovács Róbert, a vizes világbajnoksághoz kapcsolódó orvosi, egészségügyi szolgáltatásokat végző, az egyetem tulajdonában lévő Semmelweis Kft. ügyvezető igazgatója díszoklevelet adott át az OMSZ és a vízimentők vezetőségének, valamint oklevelet kapott az egészségügyi csapat valamennyi résztvevője, Dr. Merkely Béla pedig kiválósági tanúsítványt vehetett át az egészségügyi csapat menedzsmentjéről.

A mintegy 500 fős, orvosokból és egészségügyi végzettségűekből álló egészségügyi stáb mellett 60 vízimentő és az OMSZ 600 munkatársa biztosította a versenyeket 6 sportágban, 5 helyszínen – ismertette összefoglaló prezentációjában Dr. Merkely Béla. Az elit versenyszakaszban a leggyakoribb beavatkozások a fizioterápia, ízületi és izomsérülések kezelése, fül-orr-gégészeti és szemészeti akut ellátás voltak, a Masters versenyek során pedig három infarktus, három hasi műtét és egy agyvérzés voltak a jelentősebb esetek – sorolta a rektorhelyettes, és hozzátette, hogy a legsúlyosabb annak a 65 éves spanyol úszónak az esete volt, aki versenye után a gyakorlómedencében hirtelen halállal szövődött szívinfarktust kapott.

Az intézményi hátteret Budapesten a Semmelweis Egyetem biztosította, a legfőbb helyszín a Központi Betegellátó Épület volt. Balatonfüreden a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházzal együttműködve gondoskodtak az egészségügyi ellátásról. A csoport tagjai a világverseny alatt a sportolók ellátása mellett egyéb egészségügyi tevékenységet biztosítottak az ún. FINA-család, az edzők, rendezők számára, gondoskodtak az orvosi ellátásról a szálláshelyeken is, valamint többnyelvű call centert hoztak létre – sorolta a fontosabb tevékenységeket Dr. Merkely Béla. 

A világbajnokságra megvásárolt orvosi eszközök egy része – nagyjából 50 millió forint értékben – a Semmelweis Kft. tulajdonában marad, amelyek rendelkezésre állnak a jövőben a hasonló rendezvények egészségügyi biztosítására. További mintegy 52 millió forint értékű eszközt és bútort a Semmelweis Egyetem klinikái kapják meg oktatási célokra – ismertette a klinikai rektorhelyettes hozzátéve, hogy ehhez Dr. Szász Károly kancellár is hozzájárult.

Dr. Merkely Béla előadása közben a világbajnoksághoz kapcsolódó élményeikről is beszélgetett Jeroen Bax professzorral, a European Society of Cardiology elnökével, Szántó Évával, a Bp2017 ügyvezetőjével, Dr. Tiszeker Ágnessel, a Magyar Antidopping Csoport vezetőjével, Németh Nándor junior világbajnok úszóval, Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóval, Késely Anna junior világ- és Európabajnok úszóval.

 

Forrás: semmelweis.hu