Laikusok tanulnak újraélesztést

2019.  január  14.
Elindult a lakosság újraélesztés-oktatása Klinikánkon.

 

Január 12-én szombaton az első 50 jelentkező vehetett részt a képzésben, melyhez a 2018-as Budapest Maratonon rosszul lett futó története adta az ötletet. Herendi Péter verseny közben kapott infarktust, de a gyorsan megkezdett újraélesztésnek és az Egyetemen elvégzett katéteres műtétnek köszönhetően sikerült megmenteni az életét.

Évente 25 ezren halnak Magyarországon hirtelen szívhalált, ám sajnos csak kevesebb, mint 2 százalékuk éli túl ezt a katasztrófát. Hirtelen szívhalál túlélésére az egyetlen esély, ha van valaki a közelben, aki azonnal meg tudja kezdeni az újraélesztést. A Semmelweis Egyetem elkötelezett a laikusok minél szélesebb körű képzése iránt; a cél, hogy minél többen tudjanak azonnal segíteni embertársaikon.

Az elméleti és gyakorlati felkészítést is magába foglaló oktatás elvégzéséről a résztvevők oklevelet kaptak, melyet Klinikánk igazgatója, egyben a Semmelweis Egyetem rektora, Dr. Merkely Béla professzor adott át.

Az első meghirdetett időpontra nagyon gyorsan beteltek a helyek, ezért Klinikánk törekszik arra, hogy a kezdeményezésnek a jövőben legyen folytatása.

A Semmelweis Egyetem idén ünnepli fennállásának 250. évfordulóját. A jubileumra készülődve célunk, hogy 250 civilnek biztosítsunk lehetőséget az újraélesztés technikájának elsajátítására. 

 

forrás: semmelweis.hu