Klinikánk igazgatóját az Európai Kardiológiai Társaság elnökségébe választották

2014.  július  03.
Az Európai Kardiológusok Társaságának 11 fős elnökségébe közép-kelet európai kardiológusként egyedül Dr. Merkely Béla professzor került be.

 

 

Az elektronikus választás során, melyben minden ESC tagország taglétszámával arányos szavazatszámmal vett részt, prof. Merkely Bélát, a Magyar Kardiológusok Társasága előző elnökét "councillor"-á választották. 

Az ESC leendő elnöke Jeroen Bax professzor lett. A teljes lista megtekinthető az ESC honlapján.

Az Európai Kardiológusok Társaságának 11 fős elnökségébe mindössze 1 közép-kelet európai kardiológust választottak be Merkely Béla professzor úr személyében.  

 

 

A jelöltek között több közép-kelet európai aspiráns volt.  A holland Jeroen Baxnak ugyan nem volt kihívója a leendő elnök pozícióra, a titkár/kincstárnok pozícióért az olasz származású, Svédországban élő Francesco Cosentino a lengyel Piotr Ponikkowskival, az  alenöki pozícióra megválasztott német Stephan Achenbach, norvég Dan Atar és brit Barbara Casadei pedig a cseh Josef Kautznerral és a horvát Davor Milicic-csel "mérkőztek meg". Utóbbi több cikluson keresztül és jelenleg is a Horvát Kardiológusok Társaságának elnöke, valamint a jelenlegi ESC elnökség 6 tanácsosának egyike.   

A 6 tanácsos pozícióra 13 jelölt volt. A portugál Carlos Aguiar, a német Stefan Anker, az ír Ian Graham, a Belgiumban élő olasz Patrizio Lancelotti, a török Cetin Erol és Merkely Béla mellett a brit Christi Deaton, a szlovén Zlatko Fras (a Szlovén Kardiológusok Társaságának jelenlegi elnöke), a francia Albert Hagège, a német Ellen Hoffmann, a finn Heikki Huikuri, az izraeli Amit Segev és az orosz Evgeny Shlyakhto szerepeltek még a jelölőlistán.   

Korábban Papp Gyula és Borbola József professzor urak voltak elnökségi tagok, Papp Gyula professzor úr  tanácsosként 1984-1988-ig, kincstárnokként 1988-tól 1992-ig, majd alelnökként 1992-től 1994-ig,  Borbola József professzor úr 1996-tól 1998-ig tanácsosként. 16 év szünet után van tehát újra magyar elnökségi tag.    

A mostani választás eredménye jelentős nemzetközi ismertséget tükröz, és megteremti a lehetőséget és a folytatást a Merkely Béla professzor úr elnöksége alatt nagy lendületet kapott, egyre szélesebbé váló európai megjelenésnek, a nemzetközi kapcsolatok és a források bővülésének.

 

Forrás: mkardio.hu