Jó hír a férfi vízilabda sport számára

2014.  május  27.
Megszületett az orvosi döntés: Szivós Márton vízilabdázó folytathatja pályafutását

 

A margitszigeti Hajós Alfréd Uszodában tartottak sajtótájékoztatót Szivós Márton vízilabdázó állapotáról.

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának igazgatója, a vízilabdázót kezelő orvosi csapat vezetője felidézte, hogy Szivós Márton 2014. április 4-én este nagy mellkasi fájdalmakkal került a klinikára, ahol azonnal koszorúérfestést végeztek nála.

 Kiderült, hogy a legnagyobb koszorúér kezdetén egy döntően koleszterin tartalmú felrakódás megrepedt, egy nagy vérrög keletkezett rajta, ami akadályozta a véráramlást, azonban nem zárta el teljesen az eret –hangsúlyozta Dr. Merkely Béla. A beavatkozás során a vérrögöt eltávolították, a sérült érfalat elfedték – tette hozzá.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika vezetője elmondta, hogy az elmúlt hat hétben tesztek sorát végezték el, a felelős döntést a pólós állapotát felmérő eredmények feldolgozása után lehetett meghozni.

„A 24 órás EKG, a terheléses EKG, a szívultrahang, a koszorúér CT és a szív MR megnyugtató eredményt adtak. Ezek alapján az általam vezetett team úgy döntött, hogy amennyiben Benedek Tibor szövetségi kapitány igényt tart Szivós Márton játékára, akkor ennek egészségügyi akadálya nincsen” – fogalmazott a sajtótájékoztatón Dr. Merkely Béla.

A sajtótájékoztató végén a klinika igazgatója mindenki figyelmét felhívta arra, hogy ha egy heveny szívizom infarktus kezdődik, akkor a gyors orvoshoz fordulás, a magas szintű orvosi ellátás nemcsak a beteg életét, hanem a beteg mindennapi életformáját, a munkáját is megmenti, és ennek köszönhetően a páciens visszatérhet a társadalomba.

A sajtótájékoztatón jelen lévő Benedek Tibor szövetségi kapitány megköszönte a szakmai stábnak és Dr. Merkely Bélának a munkáját. Úgy fogalmazott, hogy Szivós Márton egészsége rendben van, a csapat részévé válik újra, és innentől rajta múlik, hogy bekerüljön és jól is játsszon majd az Eb-csapatban. A szövetségi kapitány hozzátette, a nyári felkészülés az elmúlt öt hét alatt jó állapotba hozta a vízilabdázót, csak minimális hátránnyal indul, amit az ő lelkesedése gyorsan pótolni fog.

Szivós Márton hangsúlyozta, nagyon örül, hogy megkapta az engedélyt a profi sportra és így a lehetőséget, hogy tagja legyen a szűkebb Eb-csapatnak is, ha jól teljesít. „ Én nem is mondhatok mást, ott leszek az Eb-n”- szögezte le.

 

Forrás: semmelweis.hu

Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

 


A témával - sok más médium mellett - foglalkozott a hírTV hírműsora, illetve a TV2 reggeli magazinműsora is: