Hazatérhetett az infarktuson átesett 16 éves futballista

2018.  február  19.
Szombaton elhagyhatta Klinikánkat a Dabas 16 éves labdarúgója, aki január végén, meccs közben kapott infarktust.

 

A fiatal sportoló hét újjáélesztést követően került a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára, ahol további négy alkalommal kellett visszahozni őt a klinikai halál állapotából. Mint kiderült, ritka, veleszületett koszorúérfejlődési rendellenesség állt az infarktus hátterében. Húsz nappal a többszöri sikeres újjáélesztés után engedték haza.

Dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes, Klinikánk igazgatója elmondta, hogy az újjáélesztések után elvégzett szívkatéteres vizsgálat során derült fény a ritka, veleszületett koszorúérfejlődési rendellenességre, ami miatt a sportolót még aznap meg kellett operálni. A műtét során a nyomás alatt szinte összezáródott koszorúér-szakaszt eltávolították, majd a koszorúeret új helyen egyesítették a főverőérrel, aminek köszönhetően a beteg állapota stabilizálódott – ismertette az esetet Dr. Merkely Béla. Az operáció után két nappal levették a műszívről, pár nappal később pedig lélegeztetőgépre sem volt szükség, most pedig, három hét elteltével a sportoló hazamehet – összegezte. Hozzátette, hogy hasonló műtétet még sosem végeztek a klinikán, az operációt végző profilvezető szívsebésznek, Dr. Hartyánszky István egyetemi docensnek kellett megoldást találnia a ritka rendellenesség kezelésére.

A futballista két hónap múlva szív-CT-, valamint MR-vizsgálaton fog átesni, ezt követően derül majd ki, hogy megfelelő rehabilitáció után visszatérhet-e a versenysporthoz.

 

forrás: semmelweis.hu

 

A témával részletesebben foglalkozott például az RTL Klub televízió Híradója, valamint a HírTV Reggeli járat című műsora is: