Előzzük meg az infarktust!

2015.  szeptember  21.
Országos projektet indít a szívinfarktusok megelőzéséért a Szív- és Érgyógyászati Klinika kutatócsoportja.

 

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Lendület Kardiovaszkuláris Képalkotó Kutatócsoportja olyan vizsgálati módszert dolgozott ki, ami a diagnózis rögzítését gyorsabbá és pontosabbá teszi, használatával pedig hiánypótló tudományos adatbázis jöhet létre. Az Országos Plaque Regiszter és Adatbázis (OPeRA) nyitó konferenciáján több vidéki egészségügyi intézmény képviselője is jelen volt, akik megismerhették az egyedülálló kezdeményezés részleteit. 

Az egynapos rendezvény megnyitóján Dr. Maurovich-Horvat Pál, a munkacsoport vezetője hangsúlyozta, hogy Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik a halálozási statisztikákat, ráadásul itthon háromszor gyakoribb a kardiovaszkuláris halálozás, mint Európa legtöbb országában. Ismert tény az is, hogy a betegek kétharmadánál a szívizominfarktus vagy a hirtelen szívhalál a koszorúér-betegség első tünete. Elhangzott, hogy a legtöbb infarktust a koszorúér-plakkok okozzák, amiknek korai kiszűrésével a legtöbb ilyen tragédiát meg lehetne előzni. Ezért is nagyon fontos a prevenció, amihez azonban arra van szükség, hogy a személyre szabott rizikót még pontosabban meg tudjuk becsülni – fogalmazott a kutató. 


A jelenleg használatban lévő regiszterekről Dr. Károlyi Mihály PhD-hallgató adott áttekintést. A kutatócsoport tagjának elmondása szerint az egészségügy konvencionális adatbázisai a betegek demográfiai adatait, panaszait, illetve rizikófaktorait gyűjtik össze, amik alapján alacsony, közepes vagy magas rizikójú csoportokba sorolják a pácienseket. Ezek a rendszerek azonban a kardiovaszkuláris megbetegedéshez kapcsolódó halálozások egyharmad részét nem jelzik előre, ezért alkalmaznak egyre több helyen jóval megbízhatóbb, pontosabb módszereket. Ezt követően Dr. Bagyura Zsolt és Kolossváry Márton, a kutatócsoport két tagja mutatták be az általuk létrehozott regiszter informatikai hátterét. A program lényege, hogy használatával Magyarország összes szív-CT centrumában egységes módon történhet majd a leletkészítés.

A programmal a nagy kockázattal rendelkező betegek megbízható, mielőbbi azonosítását tűzték ki célul, melyhez egy speciális regiszteralkalmazást hoztak létre. Az országos összefogással zajló kutatási program során egy olyan egyedülálló hálózat jöhet létre Magyarországon, amelynek tagja az összes jelentősebb számú vizsgálatot végző szív-CT központ.

A projekt létrehozásával hazánkban elsőként valósulhat meg az országosan egységesített szív-CT leletezés, ennek köszönhetően pedig várhatóan javul a leletek megbízhatósága. A klinikusok emellett egy országos méretű tudományos adatbázis építéséhez is hozzájárulnak, mely alapot teremt a személyre szabott, célzott kezelések végzéséhez.

 

forrás: semmelweis.hu