Elhunyt Schwartz Sándor, az első magyar szívátültetett beteg

2019.  november  26.
Huszonnyolc évet élt és családot alapított a műtét után.

 

56 éves korában elhunyt Schwartz Sándor, aki elsőként kapott új szívet Magyarországon. A sikeres szívátültetést 1992. január 3-án végezte el a Dr. Szabó Zoltán professzor, a városmajori Ér- és Szívsebészeti Klinika volt igazgatója által vezetett munkacsoport a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen.

A szívelégtelenségben szenvedő fiatalemberen elvégzett műtét sikeréért egy egész ország szorított. Schwartz Sándor gyógyulása után családot alapított, négy gyermekeket nevelt fel és eredményesen illeszkedett vissza a munka világába, teljes életet élt új szívével. 28 évvel ezelőtt, éppen 28 évesen, tudatosan vállalta a mindenkori „elsők” döntési nehézségeit, majd évtizedeken keresztül működött együtt gondozó orvosaival. Az eredményes műtét és az azt követő mintegy három évtizedes aktív életvitele alapozta meg a magyar szívtranszplantációs program sikerét.

Neki is köszönhető, hogy az úttörő jellegű szívátültetést napjainkig mintegy 600 további követte a Semmelweis Egyetemen, és ezzel a transzplantációs aktivitással a városmajori klinika Európa második legaktívabb transzplantációs centruma lett. Schwartz Sándor bátor döntésével és példaértékű életével a hazai szívátültetési program ikonikus alakjává vált, reményt és hitet adva a szívátültetésre váró betegek százainak.

Az első hazai szívtranszplantáció elvégzésének 20. évfordulóján Dr. Szabó Zoltán (1929-2015) elmondta, hogy a műtétre már a nyolcvanas években elkezdték a felkészülést. Schwartz Sándor 2017-ben, az átültetés után 25 évvel úgy fogalmazott, az új szív új lehetőség volt az életre, a beavatkozásra váróknak pedig azt üzente, hogy ne csüggedjenek, az ő példája is bizonyítja: mindenki számára van remény.

A munkacsoport egyik tagja, Dr. Szabolcs Zoltán a szomorú hír kapcsán nyilatkozott az RTL Klub Híradójának. Elmondta, hogy ennyi év után is képkockáról képkockára emlékszik az úttörőnek számító beavatkozásra. Klinikánk igazgatóhelyettese visszaemlékezett, az egész klinika akarta, hogy a műtét sikeres legyen, és ne alakuljon ki semmilyen szövődmény. Szívtranszplantációs Programunk szívsebészeti vezetője kiemelte, hogy a közel 28 éves túlélés kiemelkedőnek számít. Dr. Szabolcs Zoltán hozzátette, hogy napjainkra leginkább a kórházi körülmények és az utógondozás változtak, Klinikánkon azóta új intenzív részleg szolgálja ezt a tevékenységet.

Az RTL Klub televíziócsatorna Híradója így emlékezett Schwatz Sándorról:

 


Az ATV Start című műsorában Dr. Szabolcs Zoltán beszélgetett a műsorvezetőkkel az első hazai szívtranszplantációról.

 

forrás: semmelweis.hu, RTL Klub, facebook