Elhagyhatta Klinikánkat az újraélesztett futó

2018.  október  17.
A 64 éves futó október elején a Budapest Maraton versenyén kapott infarktust.

 

Ma elhagyhatta a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáját az a 64 éves futó, aki október elején a Budapest Maraton versenyén kapott infarktust. Herendi Péter a maraton 11. kilométerénél, a pesti rakparton esett össze, keringése és légzése leállt. Mint később kiderült, a keringés összeomlását heveny szívizom infarktus okozta. A futó életét az azonnali újraélesztés mentette meg, melyet Dr. Papp Letícia kardiológussal és Dr. Bokor András szülész-nőgyógyásszal együttműködésben Dr. Szarvas Gábor, a Semmelweis Egyetem gyermekgyógyász szakorvosjelöltje kezdett meg. A maratoni futót tíz nappal a sikeres újraélesztést követően engedték haza.

Dr. Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora, Klinikánk igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, a férfit a sikeres újjáélesztést követően az Országos Mentőszolgálat kollégái a klinikára szállították, ahol szívkatéter segítségével sikerült megnyitni az infarktust okozó koszorúér elzáródást. Bár a futó keringése a szívinfarktus legsúlyosabb korai szövődménye, a kamrafibrilláció miatt állt le, az azonnali orvosi beavatkozásnak köszönhetően nem szenvedett maradandó károsodást – ismertette az esetet a klinikaigazgató. Hozzátette: ilyen esetekben csak akkor van esélye a betegnek a túlélésre, ha a közelben tartózkodó laikusok közül valaki elkezdi az újraélesztést.

A pácienst ellátó orvosok a kar verőerén keresztül felvezetett szívkatéter segítségével egy speciális fémhálóval tágították ki az érszűkületet, így biztosítva a vér szabad áramlását, és a szívizomzat vérellátását – összegezte a beavatkozás lényegét.

Dr. Becker Dávid igazgatóhelyettes a beteg állapotáról és az utókezelésről szólva elmondta: a beteg kiváló állapotban van, és komoly esély van arra, hogy megfelelő ellenőrző vizsgálatokat, és a rehabilitációt követően a páciens visszatérjen az aktív sporthoz.

Herendi Péter életét három, a versenyen szintén induló orvos mentette meg, akik azonnal megkezdték az újjáélesztését. Dr. Szarvas Gábor, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosjelöltje, Dr. Papp Letícia, a Honvéd Kórház kardiológus szakorvosa és Dr. Bokor András szülész-nőgyógyász miután átadták a beteget az Országos Mentőszolgálat munkatársainak, lefutották a 42 kilométeres távot.

Herendi Péter a sajtótájékoztatón köszönetet mondott az életét megmentő három orvosnak. Elmondta, 47 évesen, 17 évvel ezelőtt, lánya születésekor fogadta meg, hogy lefut egy maratont, amit azóta négy alkalommal teljesített. Kiemelte: az első perctől kezdve orvosi ellenőrzés mellett sportol, és egészséges életet él. Herendi Péter hozzátette, maratont egyedül többet nem vállal, viszont váltóban, lányával közösen jövőre is szeretne indulni a Budapest Maratonon. Herendi Péter olyannyira a futás szerelmese, hogy 2005 óta vidéki lakóhelyén saját versenyt szervez.

Dr. Merkely Béla az esemény végén elismerésként a Semmelweis Egyetem Pro Universitate díj ezüst fokozatát adta át a mentésben résztvevő orvosoknak, majd elmondta, az egyetem szándéka, hogy segítse a laikusokat az újraélesztés helyes technikájának elsajátításában. Az egyetem jövőre ünnepli fennállásának 250. évfordulóját, ezért 250 civilnek biztosítanak lehetőséget arra, hogy megtanulják az újraélesztés technikáját.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán szervezett oktatásra erre linkre kattintva lehet jelentkezni. Az első 250 jelentkezőt e-mailben értesítjük majd a képzés részleteiről.

A rektor az eset legfőbb üzeneteként megfogalmazta: a sport önmagában nem veszélyes, nem szabad azonban elfelejteni, hogy a hirtelen fellépő, keringésleállást okozó szívritmuszavar ellátását azonnal el kell kezdeni. A 35 év feletti sportolók ráadásul 500-szor nagyobb eséllyel vannak kitéve a hirtelen szívhalált okozó koszorúérbetegség kockázatának, ezért számukra kiemelten fontos a rendszeres kardiológiai kontroll.

A témával foglalkozott az m1 Híradó, az RTL Klub Híradó, a TV2 Tények, az ATV, az Index, a Nemzeti Sport, a Magyar Idők, és sok más médium.

forrás: semmelweis.hu