Dr. Szabó Zoltán 90. születésnapjára emlékeztünk

2019.  október  29.
Klinikánk egykori igazgatója emlékére domborművet avattunk Klinikánk Szívsebészeti Osztályán.

 

Az első sikeres magyar szívtranszplantáció elvégzője, Klinikánk egykori igazgatójának emléke előtt dombormű avatással is tisztelegtek hozzátartozói, és egykori kollégái, tanítványai, barátai.

 

Dr. Szabó Zoltán ikonikus személyisége a városmajori klinikát teljesen áthatotta – mondta a Szívsebészeti Osztályon elhelyezett emléktábla avatása előtt Dr. Merkely Béla rektor, Klinikánk igazgatója. Ennek a háznak a szellemiségét azok a kollégák adják meg, akik nap mint nap itt dolgoznak, és azok, akik a klinikát vezetik, építik – vélekedett. Hangsúlyozta, hogy Szabó Zoltán professzor egy igazi „építő” volt, aki a rendelkezésére álló szanatóriumból egy valódi sebészeti profilú, megfelelő diagnosztikus háttérrel rendelkező, világszínvonalú klinikát alakított ki. A domborművet azért helyezték el a Szívsebészeti Osztályon, mert Dr. Szabó Zoltán minden napját itt kezdte, már kora reggel sietett a betegeihez – emlékezett vissza a rektor. A domborművet Dr. Merkely Béla, Dr. Horkay Ferenc és Dr. Szabolcs Zoltán avatták fel Dr. Szabó Zoltán özvegye és unokája jelenlétében.

A Dr. Szabó Zoltán tiszteletére rendezett emlékülést megnyitó előadásában Dr. Merkely Béla röviden összefoglalta a professzor pályafutását, aki dékán és rektorhelyettes is volt, de a szívéhez a legközelebb a városmajori klinika állt. Bemutatta a klinika történetének néhány fontosabb állomását, kitérve a Szabó Zoltán által indított beruházásokra is, amelyeknek köszönhetően a Semmelweis Egyetem zászlóshajójává válhatott a budai klinika. Szakmai érdemei közt említette, hogy Dr. Szabó Zoltán végezte el az első motoros szívműtéteket, megalkotta és implantálta az első magyarországi pacemakert, pályafutása végén (1992-ben) pedig megtörtént az első két hazai szívátültetés. A betegek a mai napig élnek, egyikük azzal a szívvel, amit a professzor ültetett be – hangsúlyozta Dr. Merkely Béla, hozzátéve, hogy immár évente közel 60 szívtranszplantációt végeznek el Klinikánkon. Emlékeztetett, hogy a legmodernebb technológiát felvonultató hibrid műtőt nem véletlenül nevezték el a professzorról, a műtő ugyanis tükrözi azt a multidiszciplináris eszmeiséget és munkásságot, melyet Dr. Szabó Zoltán egész életében képviselt. A rektor a "Múltból építkező jövő" című előadásában a már lezárult fejlesztések mellett a jelenleg zajló, illetve megvalósítás előtt álló beruházásokról is szólt, amelyek szintén tovább építik a Szabó Zoltán professzor által kijelölt utat. Kitért köztük a Juhász-Nagy Sándor által alapított kutatólabor kibővítésére, a Határőr úti energetikai rekonstrukcióra, a Városmajor 68-70. projektre, ami egy új, komplex feladatkört ellátó szárny felépítését jelenti, valamint a tetőtérben kialakítandó orvosi szobákra és laborra, továbbá a műtőfelújításra.

Az emlékülés következő előadását Dr. Gellér László tartotta A „Szabó-Bocskay” pacemakertől a modern elektrofiziológia kiépüléséig címmel. Utána az aorta disszekció korszerű invazív kezeléséről szólt Dr. Szeberin Zoltán, majd Dr. Csobay-Novák Csaba ismertette a modern képalkotó diagnosztika szerepét az aorta aneurizmák kezelésében. Végül Dr. Szabolcs Zoltán beszélt a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán zajló szívtranszplantációs tevékenységről, amely tartósan az európai élvonalba tartozik.

 

forrás: semmelweis.hu