Dr. Maurovich-Horvat Pál Jendrassik-díjat kapott

2017.  november  28.
Klinikánk docensének ítélték oda az idei Jendrassik Ernő emlékérmet és jutalomdíjat.

 

A díjazottat Dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes méltatta.„A belorvostannak oda kell törekednie, hogy a kémiai és fizikai úton oly szabatossággal vezesse betegének sorsát, mint a sebész azt operálásával teszi” – idézte Jendrassik Ernő szavait a Magyar Tudomány Ünnepéhez is kapcsolódó díjátadón Dr. Bagdy György. A rektorhelyettes rávilágított, hogy a díjazott ezt valósítja meg: a fizika alkalmazásával, képalkotó eljárásokkal állít fel diagnózisokat.

 

Az 51. alkalommal átadott Jendrassik Ernő-díjjal a klinikai orvostudomány kiváló művelőit ismerik el – mondta Dr. Bagdy György, aki összefoglalta Dr. Maurovich-Horvat Pál tudományos munkásságát, kitérve a többi között arra, hogy a díjazott ösztöndíjasként, majd vendégkutatóként több évet töltött a bostoni Harvard Egyetemen, ahol másoddiplomát is szerzett, 2010 óta pedig a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán tevékenykedik. A világirodalomban elsőként írta le az ún. „napkin-ring” jelet, amely igen nagy pontossággal utal a nagy kockázatú koszorúér-plakk jelenlétére – szólt Dr. Bagdy György.

 

 

Jendrassik Ernő-emlékelőadásában Dr. Maurovich-Horvat Pál ismertette azokat a kutatási eredményeket, amelyeknek végső célja egy hatékony, személyre szabott rizikóbecslési rendszer létrehozása, ami alapján megjósolhatók a kardiovaszkuláris események, 10 évvel meghosszabbítva a várható élettartamot. Prezentációjában hangsúlyozta, hogy bár a szívinfarktusok akut ellátása ma már rendkívül magas szinten áll, mégis Európa-szerte vezető haláloknak számítanak a szív- és érrendszeri megbetegedések, ezért kiemelten fontos a prevenció javítása. A szív-CT berendezéssel végzett kutatások középpontjában az ún. vulnerábilis plakkok vizsgálata áll. A betegek időben történő azonosítása, tehát a pontos rizikóbecslés nagy kihívást jelent. A szívizominfarktust szenvedők kétharmadának kórelőzményében ugyanis nem szerepel mellkasi panasz, a betegeket váratlanul éri a klinikai esemény. A szívizominfarktusok többségét a vulnerábilis plakk megrepedése és a koszorúér-trombózis okozza. A kardiovaszkuláris rizikóbecslésekhez kapcsolódó kutatómunkájuk eddigi eredményei között említette, hogy az infarktus kialakulásáért felelős plakkok morfológiai vizsgálata során felismert „napkin-ring” jel vulnerábilis plakkokra utal, ugyanakkor ennek a jelnek reprodukálhatósága limitált. A „big-data” és radiomikai módszerek alkalmazásával viszont sikerült olyan 3D-s mintázatokat azonosítani és számszerűsíteni, amelyek nagy biztonsággal jelzik előre a veszélyes plakkokat. Dr. Maurovich-Horvat Pál hozzátette, a morfológiai vizsgálatok mellett a vulnerábilis plakkokra jellemző hemodinamikai, biomechanikai és gyulladásra vonatkozó faktorokat is vizsgálják kutatásaik során.

 

forrás: semmelweis.hu