Astellas-díjban részesült munkatársunk

2014.  augusztus  15.
Bernáth-Lukács Zsuzsanna, Klinikánk kardiológiai asszisztense a járóbeteg-ellátás egyéni kategóriájában vehette át a kitüntetést.

 

A gyógyításban kiemelt szerepet játszik, hogy a beteg értse, mi történik vele és tisztában legyen a teendőivel, mert a páciens aktív közreműködésével sokkal eredményesebb a felépülés – vallja a szakdolgozói Astellas-díjjal közelmúltban kitüntetett Bernáth-Lukács Zsuzsanna. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kardiológiai asszisztense a járóbeteg-ellátás egyéni kategóriájában vehette át a kitüntetést. „A díj méltó elismerése a betegoktatás újszerű, hiteles megvalósításának, a szívbetegek problémafeltáró érdekképviseletének” – fogalmaz Bernáth-Lukács Zsuzsanna, aki klinikai munkája mellett egyesületet is alapított, melynek fő célja a betegtájékoztatás.

 

„A betegek nem mernek kérdezni, a zárójelentést és a leletet nem mindig értik, a túlterhelt kardiológusok pedig idő hiányában nem tudnak minden részletre kiterjedő tájékoztatást adni. Ezért sajnos gyakori, hogy a páciens nincs tisztában a teendőivel és egy komoly szívbetegség vagy operáció után sem változtat mozgásszegény, stresszes életmódján, táplálkozási szokásain, pedig a szív nem felejt” – osztja meg tapasztalatait Bernáth-Lukács Zsuzsanna. Elmondása szerint a SZÍVSN (Segítünk Neked!) Országos Betegegyesület elindítására azért volt szükség, mert, bár Magyarországon az elmúlt tíz év alatt a kardiológia óriási fejlődésen ment keresztül, még mindig vezető halálok a szív- és érrendszeri megbetegedés. A tudatosabb életmódnak tehát kiemelt jelentősége van a betegszám csökkentésében – hangsúlyozza. A három évvel ezelőtt életre hívott egyesület mára országosan ismert, hétszáz beteget és számos szakembert megmozgató szervezetté nőtte ki magát.

 

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika oktatótermében szombatonként a szervezet szakemberei interaktív előadásokat, tanácsadásokat tartanak az infarktuson átesett, valamint a magas vérnyomással, ritmuszavarral, veleszületett szívbetegséggel, pacemakerrel, illetve ICD-vel élő betegeknek és családtagjaiknak. Ezek az alkalmak azért fontosak, mert az a beteg, akire a kórházban, rendelőben kevés idő jut, itt felteheti a kérdéseit – fejti ki Bernáth-Lukács Zsuzsanna. A programban résztvevő diplomás szakdolgozók egyebek mellett beszélnek a rizikófaktorokról, megmutatják, hogyan kell vérnyomást és pulzust mérni, megtanítják az újraélesztés lépéseit, illetve megosztják, melyek a szívroham és a stroke tünetei és mi a teendő ezek észlelésekor. „Arra ösztönözzük a betegeket: álljanak ki azért, hogy értsék, mi történik velük, ha kórházba kerülnek, az információhiány ugyanis kiszolgáltatottá tesz” – emeli ki Bernáth-Lukács Zsuzsanna, hozzátéve, hogy a jelen lévő sorstársak tapasztalatai is segítenek a gyógyulásban.

 

 

Egyesületével kampányokat indítanak az infarktus és a stroke megelőzéséért, melyek keretében a Hegyvidéki Önkormányzattal közösen behívásos szűrőprogramokat szerveznek. Ezeken az EKG és szív ultrahang vizsgálatok mellett vércukor-, koleszterin- és vérnyomásméréssel is ellenőrzik a megjelentek egészségi állapotát. „Az eredményeket az egyesület szombati előadásain kapják kézhez a résztvevők, akik rendszerint elismerően beszélnek a sok újdonságról, melyek ráirányítják figyelmüket a szív működésére, a koronária betegségek kialakulására” – számol be Bernáth-Lukács Zsuzsanna. A szervezet a betegoktatás mellett az egészséges életmód elsajátításában is segít: jógaoktatással a stressz kezelésére, városmajori nordic walking órákkal a testedzésre, közös sütés-főzéssel pedig a megfelelő táplálkozásra hívják fel a figyelmet.

 

„A szív szeretetét az utolsó polihisztorok egyikétől, Dr. Juhász Nagy Sándortól, a Városmajori Klinika professzorától kaptam” – idézi fel a kardiológus asszisztens, aki egyúttal kiemeli Dr. Merkely Béla klinikaigazgató szakmai támogatását is. Bernáth-Lukács Zsuzsanna harmincegy éve dolgozik a Szív- és Érgyógyászati Klinikán, a munka mellett pedig 51 évesen – két egyetemista gyermeke mellett – diplomás ápoló képesítést is szerzett. Mint fogalmaz, ezzel üzenni szeretne az egészségügyben dolgozóknak: tanulni sosincs késő. „Más gondolatok születnek ebben az életkorban, mint huszonévesen, ráadásul a már meglévő tudás nem vész el, arra alapozni lehet. Diplomamunkám a betegoktatásról szólt, ezt próbálom a gyakorlatban is megvalósítani” – mutat rá. A tanulás hozzásegítette egyebek mellett gyerekkori álmához is, ugyanis tanár szeretett volna lenni, és mint mondja, ez a betegoktatással kicsit meg is valósult.

 

Bernáth-Lukács Zsuzsanna az egyesület vezetése mellett a Nemzeti Betegfórum Szív- és Ér Tagozatának elektoraként hét civil szervezettel és a betegekkel összefogva indít betegoktatói csoportokat, hogy tíz budapesti kórházban tanulhassanak az érintettek a SZÍVSN program segítségével. A Honvéd Kórház Felügyelő Bizottsági tagjaként és az Országos Egészségfejlesztési Intézet helyi kommunikátoraként pedig további terve még több emberrel megismertetni a szervezet tagjainak önkéntes munkáját.

 

Mozer Mária

forrás: semmelweis.hu