A legmodernebb szív-CT készüléket adták át Klinikánkon

2018.  február  03.
Egy szívdobbanásnyi idő alatt készít teljes körű felvételt a szívről és a koszorúerekről.

 

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán elhelyezett berendezés a komplikáltabb eseteknél, vagy a magas pulzusszámú és/vagy szívritmus zavarral küzdő betegeknél is gyors és pontos képalkotást tesz lehetővé, kis sugárdózis mellett. Az eszközt Dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, Dr. Szél Ágoston rektor és Dr. Szász Károly kancellár jelenlétében mutatta be Dr. Merkely Béla klinika rektorhelyettes, valamint Dr. Maurovich-Horvat Pál, az MTA-Semmelweis „Lendület” Kardiovaszkuláris Képalkotó Kutatócsoport vezetője.

A szív-CT térítésmentes idetelepítése által a régió legnagyobb szívgyógyászati klinikája részt vehet egy multinacionális cég, egy spin-off vállalkozás és az Egyetem hármas együttműködésében azáltal, hogy készülékhez tartozó kiértékelő szoftverek fejlesztésén a klinika munkatársai is dolgoznak – mondta Dr. Merkely Béla, Klinikánk igazgatója. Ezzel az Egyetem hármas funkciója, az oktatás, kutatás, gyógyítás kiegészül az egészségipari innovációval.

Merkely professzor, a Semmelweis Egyetem megválasztott rektorjelöltje hozzátette, hogy a CT alig három hónapnyi szervezés alatt került az Klinikánkra. A berendezés új távlatokat nyit a koszorúér-betegség vizsgálatában: egy szívdobbanás alatt képes diagnosztizálni a veleszületett rendellenességeket is, amivel tervezett műtétek elvégzésére is lehetőség nyílik. A Semmelweis Egyetemen a betegellátáson túl a nemzetközi klinikai kutatások és az oktatás területén is kiemelt szerepe lesz az új eszköznek.

Dr. Palkovics László államtitkár hangsúlyozta, az eszköz kiszolgálja az egyetem hármas funkcióját, amelyek mellé az innováció is kapcsolódik. Hozzátette, fontos, hogy az egyetemek innovációs tevékenysége ne csak publikációk, hanem hasznos ötletek, termékek formájában is megnyilvánuljon. Emlékeztetett rá, hogy a Semmelweis XXI Fejlesztési Projekt egyik célja, hogy az Egyetem a világ legjobb 100 felsőoktatási intézménye közé kerüljön, amihez az ilyen fejlesztéseken keresztül vezet az út.

Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán példaértékűnek nevezte a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika tevékenységét. Mint mondta, örömmel jött el az átadásra, hiszen ebben a világhírű szakmai műhelyben nemcsak az ellátás, hanem az itt dolgozók tudása is világszínvonalú; a bemutatott CT berendezés pedig újabb előrelépést jelent az intézmény és a hazai egészségügyi ellátás számára.

Dr. Maurovich-Horvat Pál egyetemi docens ismertette, hogy a General Electric által forgalmazott és a Klinikán üzemebe helyezett berendezés a világon az első kifejezetten kardiológiai alkalmazásra fejlesztett CT készülék. A Semmelweis Egyetem mellett az Egyesült Királyságban, Belfastban használhatják ezentúl az ún. Cardiographe computertomográfot, hogy részt vegyenek a kiértékelő szoftverek fejlesztésében. Dr. Maurovich-Horvat Pál hozzátette, az eszköz alkalmas például a szívritmuszavarral és szapora pulzussal élő betegek vizsgálatára, a szívtranszplantáción átesettek utánkövetésére, továbbá újabb lehetőséget jelent a szívinfarktus riziklóbecslésének felderítésében.

Klinikánkon évente 2700 szív-CT vizsgálatot végzünk, ez Magyarország sepciális szív CT vizsgálatainak több mint egynegyede.

 

A témával részletesebben foglalkozott az m1 közszolgálati csatorna Híradója is. A felvételt itt tekintheti meg (9:57-től).

forrás: semmelweis.hu