A kormány elé kerül a Semmelweis Egyetem javaslata

2016.  július  21.
Dr. Merkely Béla professzor az InfoRádió Aréna című műsorában beszélgetett az Egyetem fejlesztési terveiről.

 

A Semmelweis Egyetem ma Magyarország egyik legnagyobb ellátó intézménye jelentős oktatási- és kutatási bázissal, ezeket a kapacitásokat bővíteni kell – mondta Dr. Merkely Béla, az intézmény rektorhelyettese..

Klinikánk igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában közölte, kétszeresére emelnék a hallgatóik létszámát, ez is szerepel az egy hónap múlva a kormány elé kerülő koncepciójukban.

„Feltehetően a jelenlegi orvostanhallgatói létszámot meg kell emelni körülbelül a kétszeresére. Az előrejelzések, amelyek 2020-ra körülbelül egymillió üres orvosállást jósolnak Európában, nagyon nehéz helyzetet eredményez”

Dr. Merkely Béla szerint a betegellátásban növelni kell az integrációt.

„Nagy ellátók kellenek, például Londonban is az egyetem látja el a csúcsellátás túlnyomó többségét, és ezáltal biztosítja azt, hogy mind a betegszám, mind az innováció, az egészségipari közelség és a nemzetgazdaság-élénkítő hatás megvalósuljon” - részletezte Merkely Béla.

A Semmelweis Egyetem rektorhelyettese az új budapesti ellátórendszer kialakításáról szólva azt mondta, hogy átcsoportosításokra lesz szükség a gyermekellátásban.

„A Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbje fejlesztésre került. Azt gondolom, hogy logikus, ha valahol a közelében lenne például egy gyermekellátó kapacitás” - közölte a rektorhelyettes.

Merkely Béla a tervek között említette azt is, hogy bővítenék traumatológiai kapacitásukat a Korányi projekt folytatásaként.

 

Jók az infarktusos betegek túlélési esélyei

 

A kórházba kerülő infarktusos betegeknek jók a túlélési esélyei – mondta a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese. A Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinika igazgatója szerint ma már a drágább beavatkozások is elérhetőek.

A várható élettartam az elmúlt 20 évben legalább 6 évvel emelkedett főként a szív- és érrendszeri megbetegedésből eredő halálozás csökkenésének eredményeként - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Merkely Béla.

A Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinika igazgatója hozzátette: a javuló statisztika elsősorban a megfelelő kezelés eredménye.

„Az ország egész területére gyakorlatilag megvalósult a heveny szívizom-infarktus katéteres ellátása, tehát a mentő azonnal viszi 19 központba a beteget, és azonnal műtőasztalra teszik. De természetesen jönnek új technológiák – például katéteres szívbillentyű-műtétek, amikor már nem kell a mellkast megnyitni, hanem lehet úgy billentyűt beültetni, hogy az érrendszeren keresztül juttatjuk fel a billentyűt a megfelelő pozícióba, vagy katéterrel plasztikázzuk a billentyűket” – ismertette a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese.

Ma már elérhetőek a korábban kifejezetten drágának számító beavatkozások is – tette hozzá Merkely Béla.

„100-120 ezer forintért lehet pacemakereket venni. Az 1960-as években egy pacemaker ára egy Mercedes árával volt azonos. Egy szívátültetés 16 millió forintba kerül. Ha mi egy szívátültetéssel egy 40 éves betegnek biztosan tudunk 10-20 évet adni, akkor az elosztva már nem is olyan sok - mondta a Városmajori Szív és Érgyógyászati klinika igazgatója.

Itthon évente körülbelül 20 ezerre tehető az infarktuson átesett betegek száma, és csak 8 százalékos a 30 napon belüli halálozási arány azok körében, akik eljutnak a megfelelő intézménybe.

 

A teljes beszélgetés meghallgatható az InfoRádió honlapján.

 

forrás: inforadio.hu