A Bolyai-nap alkalmából kitüntetést kaptak munkatársaink

2016.  július  15.
A Magyar Tudományos Akadémia elnöke a legkiválóbb kutatóknak járó elismerést adta át kollégáinknak.

 

Több mint 850 pályázó közül választották ki az idén azt a 170, már PhD-fokozattal rendelkező kutatót, akik elnyerték a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai-ösztöndíját. 1996-tól közel 3400 fiatal kutatónak biztosított támogatást az MTA, 15-en közülük ma már akadémikusok.

Az MTA dísztermében a Bolyai-napon vehették át kitüntetésüket - a Bolyai-plakettet, illetve emléklapjot - azok az ösztöndíjasok, akik záró kutatói jelentésükre kiemelkedő minősítést kaptak. A kuratórium 174 ösztöndíjas záró kutatói jelentését értékelte az idén. Közülük 74-nek adományoztak emléklapot, a legjobbként értékelt 16 főnek pedig plakettet is.

Klinikánk munkatársai közül Dr. Gellér László egyetemi docens, a Kardiológiai Tanszék tanszékvezető-helyettese Bolyai-plakettet; Dr. Radovits Tamás adjunktus és Dr. Széplaki Gábor adjunktus pedig Bolyai-emléklapot kapott. 

A Bolyai-ösztöndíj története két évtizedre nyúlik vissza. Az MTA 1996-ban az új tudománypolitikai program részeként döntött úgy, hogy támogatni és tervezhetőbbé kell tenni a fiatalok tudományos életpályáját, a kutatói állományban a különböző generációk együttműködését, valamint a fiatal kutatók itthon tartásának segítését és teljesítményközpontú nevelését. Ennek egyik eszköze az egy, két vagy három évre elnyerhető ösztöndíj, amely segíti és ösztönzi a már jelentősebb eredményeket elért fiatalokat a magyarországi kutatások folytatására, valamint MTA doktori értekezésük megírására és a tudományos cím megszerzésére. A kiemelkedőként minősített kutatói zárójelentések elismerésére 2001-ben alapította meg a kuratórium az emléklap és a Bolyai-plakett rendszerét.

 

forrás: semmelweis.hu