Osztályok

A Klinika három épületből álló tömbben helyezkedik el. A Városmajor utcai főépületben találhatók az ér- és a szívsebészeti fekvőbeteg osztályok, kardiológiai osztály, a röntgenosztály a katéteres és elektrofiziológiai laboratóriumokkal, a sebészeti ambulancia és az igazgatóság.

A Gaál József utcai Cardiovascularis Centrum épületben az invazív kardiológiai osztály, a már fennjáró betegek elhelyezésére szolgáló posztoperatív megfigyelő és a kardiológiai ambulanciák találhatók.

Határőr út 18. alatti épületben működnek a Képalkotó Diagnosztikai Részleg és a Szívelégtelenségi Ambulancia vizsgálóhelyiségei.

Invazív Kardiológiai Osztály

Cím: Gaál József utca 9-11
Osztályvezető: Dr. Becker Dávid egyetemi docens
Főnővér: Törökné Kádár Judit

A Klinika alapvető kardiológiai betegellátó osztálya. 35 ágyának részét képezi a Kardiológiai Szakspecifikus Intenzív Osztály, ahova a friss infarktussal érkező betegeket, valamint Klinikánk minden súlyos állapotú betegét felvesszük. Főként sürgősséggel felvett, gyakran súlyos állapotú betegek kezelésére és megfigyelésére szolgál.

A Kardiológiai Szakspecifikus Intenzív Osztály minden ágya (10 ágy) központi és ágy melletti monitorral felszerelt, lélegeztetőgép és IABP alkalmazására megfelelő helyet és infrastruktúrát biztosít. A tartósan fekvő betegek részére minden ágy antidecubitus matraccal ellátott. Rendelkezik az osztály egy egyágyas intenzív ellátásra és elkülönítésre is alkalmas betegszobával.

Az Invazív Kardiológiai Osztály többi ágyán elsősorban a katéteres és elektrofiziológiai beavatkozásokat követő megfigyelés és gyógyszerbeállítás történik. Emellett ezen az osztályon és az ambuláns betegfelvételi helységben történik a vérvétel, az EKG készítés, valamint a betegek orvosi kikérdezése és kivizsgálása.

 

Kardiológiai Osztály

Cím: Városmajor utca 68.
Osztályvezető: Dr. Gellér László egyetemi tanár
Főnővér: Simay Katalin

A Kardiológiai Osztály egy hagyományos kardiológiai osztály, ahol a rövid kórházi tartózkodással járó beavatkozásokat követően kezeljük a betegeket. Ilyen lehet pl. a szívritmus szabályozó (pacemaker) beültetés, az elektrofiziológiai vizsgálat, a tágítás nélküli koszorúérfestés. Emellett azonban ezen az osztályon folyik hagyományos kardiológiai fekvőbeteg ellátás is. Ezen az osztályunkon kiemelkedően nagy a napi betegforgalom.

 

Röntgen Osztály

Cím: Városmajor utca 68.
Profilvezető: Dr. Hüttl Kálmán egyetemi tanár
Osztályvezető: Dr. Nemes Balázs egyetemi docens
Vezető asszisztens: Srej Marianna

Az intervenciós kardiológiai ellátás mellett katéteres tevékenységünk jelentős részét képezi a perifériás angiográfiai és invazív radiológiai ellátásunk. Az érsebészeti profillal szoros együttműködésben végzünk stentgraft beültetéseket, carotis és renalis PTA-kat, illetve a végtagok artériás és vénás keringési rendszerének endovascularis terápiáját. Mellkasi röntgenfelvételek készítésével és vascularis ultrahang vizsgálatokkal támogatjuk valamennyi profilunk diagnosztikus és gyógyító tevékenységét.

 

Szívelégtelenségi és Szívtranszplantációs Intenzív Részleg

Cím: Városmajor utca 68.
Részlegvezető: Dr. Merkely Béla egyetemi tanár
Főnővér: László Judit

A Klinika 8 ágyas interdiszciplináris szakspecifikus intenzív osztálya, ahol a kardiológus, a szívsebész és az intenzív terápiás szakmák együttműködésével végezzük a szívtranszplantációra váró, illetve a szívtranszplantált betegeink perioperatív ellátását. A részleg kiemelkedő szerepének tudható be Klinikánk sikeres szívtranszplantációs és műszív programja, melynek eredménye az évi 35-40 szívtranszplantáció, a 20-25 ideiglenes keringéstámogató eszközös kezelés (ECMO, LVAD és BIVAD), illetve a 8-10 végleges műszív beültetés.

 

Szívelégtelenségi és Kardiológiai Ambulanciák

Cím: Határőr út 18. és Gaál József utca 9-11.
Ambulanciavezető: Dr. Bárczi György egyetemi tanársegéd
Ambulanciavezető asszisztens: Nagy Anikó

Járóbeteg ambulanciánkon előzetes időpont egyeztetést követően, beutalóval fogadjuk betegeinket. A hagyományos kardiológiai vizsgálómódszerek (kerékpár- és futószalagos terhelés, szívultrahang) mellett szakambulanciát működtetünk pacemakerrel élő betegek és szívelégtelenségben szenvedő betegek számára is. A terheléses vizsgálatok és a szívultrahang vizsgálatok egyrészt a Cardiovascularis Centrum, másrészt a Képalkotó Diagnosztikai Részleg épületében zajlanak.

 

Képalkotó Diagnosztikai Részleg

Cím: Határőr út 18.
Részlegvezető: Dr. Hüttl Kálmán egyetemi tanár
Részlegvezető-helyettes: Dr. Balázs György egyetemi adjunktus
Részlegvezető asszisztens: Döbröntey Anikó

A Képalkotó Diagnosztikai Részleg épülete a Határőr út 18. alatti épületben található. A szív- és érrendszeri betegségek vizsgálatát speciális géppark segíti, melyekkel elvégezhetők a legkorszerűbb diagnosztikai eljárások is. Nagy teljesítményű, főként cardiovascularis szakterületre specifikált CT és MRI készülékünkkel elektív (előjegyzés alapján történő) és akut vizsgálatokat is végzünk.

Központi Laboratórium

Cím: Városmajor utca 68.
Laborvezető: Dr. Skopál Judit tudományos munkatárs
Vezető asszisztens: Vargáné Budai Erika

A Klinika Központi Laboratóriuma a valamennyi gyógyító profil klinikai kémiai laboratóriumi vizsgálatát végzi el, különös tekintettel a cardiovascularis szakterület és a sürgősségi betegellátás speciális igényeire.


 

Érsebészeti Osztályok

Cím: Városmajor utca 68.
Profilvezető:  Dr. Szeberin Zoltán egyetemi docens
I. Érsebészeti Osztály vezető: Dr. Oláh Zoltán klinikai főorvos

II. Érsebészeti Osztály vezető: Dr. Szabó Gábor Viktor egyetemi docens
Főnővér: Banka Mária

A gyógyító munka a két osztályon (összesen 50 ágy) és egy egynapos részlegen folyik. A budapesti akut érsebészeti ügyeletben heti 2 alkalommal veszünk részt. Munkánkat vascularis radiológiai részleg segíti. Rekonstruktív érműtéteink száma meghaladja az évi 1800-at. A hazai artériás érműtétek 18%-a, az aneurysma műtétek 33%-a, a carotis rekonstrukciók 25%-a történik Klinikánkon. Egyre több aorta és perifériás stentgraftot ültetünk be. Országos Nagyér Katasztrófa Centrumként a legsúlyosabb, közvetlen életveszélyt jelentő vaszkuláris betegségek – aorta dissectio, aorta aneurysma ruptúra – sebészi és intervenciós interdiszciplinális ellátását végezzük el.

 

Szívsebészeti Osztály

Cím: Városmajor utca 68.
Profilvezető: Dr. Hartyánszky István egyetemi docens
Főnővér: Szentmihályi Ilona

A 29 ágyas osztály fő tevékenysége az évi 6-800 extrakorporális szívműtét mellett a szívtranszplantáció és a műszív-beültetés . Az osztályon továbbra is kiemelt profilként szerepel a pulmonalis embolia sebészete, a Marfan betegséggel kapcsolatos szívsebészeti ellátás, a bal kamra aneurysma sebészete, a verőszíves szívműtétek,
a mitralis billentyű plasztika, a pitvarfibrilláció sebészi kezelése, illetve a szív körüli nagyerek sebészete. A Klinika hagyományainknak megfelelően az országban egyedülállóan nagy számban végzünk kombinált ér- és szívműtéteket, illetve az aortaív és az aorta descendens területén lévő elváltozások megoldását.

Központi Műtő

Cím: Városmajor utca 68.
Műtővezető: Dr. Sótonyi Péter egyetemi tanár
Főműtősnő: Homokiné Kapusi Erzsébet

Központi Műtőnk 6 műtőhelyiségből áll. Legmodernebb felszereltségünk lehetővé teszi az érsebészeti és szívsebészeti betegellátás során felmerülő valamennyi műtéttípus elvégzését. Országosan egyedülálló cardiovascularis szövetbankot működtetünk a profilok homograft beültetéseinek támogatására.

 

Ér- és Szívsebészeti Ambulancia

Cím: Városmajor utca 68.
Érsebészeti ambulanciavezető: Dr. Nagy Zsuzsa klinikai szakorvos

Szívsebészeti ambulanciavezető: Dr. Hüttl Tivadar egyetemi adjunktus
Ambulanciavezető asszisztens: Nagy Anikó

Ambulanciáinkon a beutalt betegek vizsgálata, illetve a Klinikánkon korábban beavatkozáson átesett betegek kontrollálása történik, előjegyzés alapján.